1. רחובות: בוקר שישי
גוף מפעיל
עמותת על"ה (=העמותה למען המבוגר), רחובות
מועד, משך ותדירות
ימי שישי בבוקר, 3 וחצי שעות, פעם בשבועיים
(לסירוגין, פעם בשבועיים מתקיים מפגש חברתי קצר של אותה קבוצה)
מקום
מרכז-יום למבוגר, השייך לעמותת על"ה
(בימי שישי מושבתת הפעילות הרגילה של המרכז)
קהל-יעד
תושבים מבוגרים שאותרו כמי שסובלים מבדידות; שאינם מבקרים במרכז-היום בימות החול; חלקם מתקשים בניידוּת (מגבלה מוטורית).
רכיבי המענה
-
הסעה מהבית למרכז-היום ובחזרה
-
פנאי משמעותי בקבוצה
חיבור שמתחיל בתחום-עניין משותף
פרקטיקה זו מציעה למשתתפים הזדמנות לעסוק בתחום-עניין הקרוב לליבם ואגב כך לצאת מהבית ולפגוש אנשים. את הלמידה מוביל מומחה-תוכן: מרצה, מדריך, מנטור או מנחה. האג'נדה של הקבוצה: לכאן באים אנשים שיש להם עניין בנושא ספציפי, אם זה תחום-דעת שרוצים ללמוד או מיומנות שרוצים לתַרגל.
שיטת ההפעלה: זקנים שאותרו כבודדים מוזמנים להצטרף לחוג / קורס / קבוצת-עניין עם מוקד-תוכן מובהק, כמו למשל תנ"ך, מחשבים או ריקוד.
תיאוריית השינוי: פרקטיקה זו מבוססת על המכנה המשותף של תחום-עניין ועל הנוכחות הדומיננטית של מומחה-תוכן. קל להזמין אנשים להצטרף על בסיס התעניינות בנושא הקרוב לליבם. עם הזמן נצבר קילומטראז' משותף, נוצרים קשרים ובהדרגה עשויה לצמוח שייכות קבוצתית.
יישובים שבהם נוסתה פרקטיקה זו
שיקולים שכדאי להביא בחשבון
כדי שייווצרו קשרים בין-אישיים בין המשתתפים וכדי שתיווצר שייכות קבוצתית, חיוני להקדיש זמן ותשומת-לב לעידוד האינטראקציה החברתית, למשל בפתיחת מפגש, בהפסקות (על קפה ועוגה) או תוך כדי המפגש. קשרים חברתיים אמנם עשויים לצמוח ספונטנית, אך הואיל ומטרתנו להפיג בדידות, הנחת-העבודה צריכה להיות שדרושה עזרה בייחוד עבור אלה שאינם מתחברים בקלות. יד מכוונת של מנחה קבוצות מיומן, עשויה לתרום רבות. בהיעדר משאב של מנחה מקצועי, חשוב שמישהו ייקח על עצמו את התפקיד, בין אם זה המרצה, המדריך, הרכז מטעם הגוף המפעיל, או אחד מחברי הקבוצה.