1. רחובות: בוקר שישי
גוף מפעיל
עמותת על"ה (=העמותה למען המבוגר), רחובות
מועד, משך ותדירות
ימי שישי בבוקר, 3 וחצי שעות, פעם בשבועיים
(לסירוגין, פעם בשבועיים מתקיים מפגש חברתי קצר של אותה קבוצה)
מקום
מרכז-יום למבוגר, השייך לעמותת על"ה
(בימי שישי מושבתת הפעילות הרגילה של המרכז)
קהל-יעד
תושבים מבוגרים שאותרו כמי שסובלים מבדידות; שאינם מבקרים במרכז-היום בימות החול; חלקם מתקשים בניידוּת (מגבלה מוטורית).
רכיבי המענה
-
הסעה מהבית למרכז-היום ובחזרה
-
פתח דבר: ימי קורונה
נגיף הקורונה איחד את האנושות כולה סביב הצורך להתמודד עם סכנה בריאותית. בה-בעת הוא פָרם משהו עמוק במרקם היחסים החברתיים. התרוקנוּת הרחובות, הכיכרות, מרכזי הקניות, בתי הקפה ובתי הקולנוע למשך תקופה ארוכה; הנסיגה מהמרחב הציבורי אל תוך הבית הפרטי; הנורמה הכפויה של ריחוק חברתי; הדרישה להימנע מלחיצת-יד ומטפיחה על השכם – כל אלה חידדו את טעמה של בדידות בפיהם של רבים. אך יותר משאר קבוצות הגיל, יותר מאי-פעם, זקנים ניצבים היום בפני סכנה מתגברת של בידוד ובדידות.
מיזם הבדידות הוקם על-ידי קרן מפעלים מיוחדים במוסד לביטוח לאומי, ג'וינט-אשל ומשרד הרווחה. במסגרת הפיילוט (2018-2017) הופעלו ברחבי הארץ מגוון מענים להפגת בדידות בקרב זקנים. הידע שהומשג בעקבות ההתנסות בשטח, מוגש באתר זה לשימושם של אנשי המקצוע. 'אזור קורונה' באתר נועד להנגיש את תמצית הידע השימושי בקיצור נמרץ ובהתאמה לימי קורונה.
בדידות היא כמיהה לקשר, השתוקקות לקירבה, כשאדם מזהה פער בין הקשרים החברתיים שהיה רוצה שיהיו לו, ובין הקשרים החברתיים שיש לו בפועַל.
האיכות הכאובה של הבדידות נוגסת עמוק ברווחה הנפשית של הסובלים ממנה, וצובעת את היומיום בצבעי מצוקה.
עוד לפני פרוץ הקורונה עלתה לכותרות מגפה אחרת שנגרמת דווקא בעקבות צמצום המגע החברתי, והיא 'מגפת הבדידות'.
מצבי חיים השכיחים בגיל זיקנה מגבירים סיכון לבדידות, ובימי קורונה זקנים חשופים עוד יותר לבידוד ובדידות.
בדידות מגבירה את הסיכון למחלות לב, לשבץ מוחי, לדמנציה ולתמותה בטרם עת. חוקרים גילו שבדידות משבשת את תפקוד מערכת החיסון, היא מעוררת תגובה דלקתית שהימשכותה לאורך זמן פוגעת פגיעה חמורה בבריאות.
אנשים נוטים לא לדווח על בדידות, לרוב בגלל בושה שהיא מעוררת. שאלות עקיפות יכולות לתת אינדיקציה לקיומה של בדידות. אנו מציעים שאלון-סקר קצר לזיהוי בדידות עם תוספת שאלות שהותאמו לימי קורונה.
אורח-חיים פעיל וגדוש בעיסוקים משמעותיים, תורם בלי ספק לאיכות חיים בזיקנה, אך עשייה משמעותית לכשעצמה אינה מספקת את הצורך בקרבה בין-אישית ובשייכות. שהִייה בחברת אחרים גם היא לא מספיקה. על-מנת לסייע בהפגת בדידות צריך לסַפק לאדם תנאים שיהפכו את החוויה של קשר לנגישה יותר עבורו.
פרק זה מציג מודל התערבות לעידוד קירבה וקשר. המודל בנוי סביב שלושה צירים: מסגרת (Setting) שמטרתה לאפשר מפגש; עשייה משותפת (Doing) שמטרתה להתניע אינטראקציה; ונוכחות (Being) שפירושה להתכוון בתשומת-לב מלאה כלפי האדם האחר ולהיות עמו במלוא הנוכחות, כאן-ועכשיו.