1. רחובות: בוקר שישי
גוף מפעיל
עמותת על"ה (=העמותה למען המבוגר), רחובות
מועד, משך ותדירות
ימי שישי בבוקר, 3 וחצי שעות, פעם בשבועיים
(לסירוגין, פעם בשבועיים מתקיים מפגש חברתי קצר של אותה קבוצה)
מקום
מרכז-יום למבוגר, השייך לעמותת על"ה
(בימי שישי מושבתת הפעילות הרגילה של המרכז)
קהל-יעד
תושבים מבוגרים שאותרו כמי שסובלים מבדידות; שאינם מבקרים במרכז-היום בימות החול; חלקם מתקשים בניידוּת (מגבלה מוטורית).
רכיבי המענה
-
הסעה מהבית למרכז-היום ובחזרה
-
3
גיוון היצע המענים
הטריגר שמושך להצטרפות
משתנה מאדם לאדם
אין דרך אחת להפיג בדידות. אין דרך אחת לחבר אנשים. עד כמה שזה נשמע פרדוקסלי, שייכות חברתית היא עניין של טעם אישי. מה הטריגר שיגרום לי לצאת מהבית ולהרגיש נוח בחברת אנשים אחרים? לאיזו הזמנה בהקשר החברתי אהיה מוכן להיענות? מסתבר שיותר מכול זהו עניין של העדפה אינדיבידואלית, ואולי בכלל אני מעדיף שלא לצאת מפתח הבית והפתרון בשבילי הוא שיבוא מישהו לבקר אותי במִבצרי. מהזווית של שירותים עירוניים ושל אנשי מקצוע, קשה לנבא איזה סוג של מענה יתאים לאדם עם פרופיל מסוים. מה שכן נוכל להמליץ הוא לדבוק בעקרון-הפעולה הבא:
ככל שיגדל היצע ההזדמנויות לקשר חברתי באזור גיאוגרפי נתון, וככל שיהיה ההיצע מגוּון, כן יגדלו הסיכויים שזקנים הסובלים מבדידות ימצאו מענה מתאים – איש איש לפי טעמו. יתירה מזאת, רפרטואר רחב של מסגרות המציעות הזדמנות לקשר, מאפשר לאנשים להצטרף ליותר ממסגרת אחת, מה שעשוי להעצים את האפקט של הפגת הבדידות.
צילום: shutterstock
גיווּן במענים יכול להתבטא בכמה ממדים:
צילום: אופיר בן נתן
-
תחום עניין
יש אנשים שעשייה פיזית מדברת אליהם, כגון הצטרפות לקבוצה של הליכה ברגל או לגינה קהילתית; אחרים מחפשים עניין אינטלקטואלי, אפשר שירצו להצטרף למועדון קריאה או למועדון הסרט הטוב; ישנם כאלה המחפשים אוזן קשבת וישמחו להצטרף לקבוצת תמיכה; אחרים מחפשים מסגרת להתנדב בה ולהרגיש שייכים, וישמחו להצטרף לצוות בתוך ארגון או לקבוצת מתנדבים שמקיימת מפגשים מעבר להתנדבות עצמה.
-
שעות פעילות
בשעות הבוקר או דווקא בשעות אחה"צ והערב; בימי חול או דווקא בסופי שבוע ובחגים (זמנים מוּעדים להחרפת הבדידות).
-
מקום הפעילות
בתוך בית פרטי או בבניין ציבור. בתוך מסגרת ציבורית שמזוהה עם שירותי הרווחה, או דווקא במסגרת לא-מתויגת כמו מרפאת קופת-חולים.
-
גיל המשתתפים
יש זקנים שישמחו לבלות במחיצת בני גילם, בעוד שאחרים יעדיפו להיפגש דווקא במתכונת רב-גילית (עם אנשים בגיל העמידה, עם צעירים וכיו"ב).
-
פרטני / קבוצתי
לא לכולם מתאימה מסגרת קבוצתית, לדוגמה מי שסובלים מבעיות שמיעה, מירידה קוגניטיבית, ממוגבלות בניידות או מחרדה חברתית, אפשר שיעדיפו מסגרת של ליווי פרטני.
-
מגדר
ישנם גברים שלא יגלו עניין בקבוצה ששמה דגש על שיתוף רגשי; הם יעדיפו מסגרת חברתית שבה יוכלו לשוחח על אקטואליה וספורט, כמו 'פרלמנט' שמתכנס בבית-קפה שכונתי, או שיבחרו להצטרף למסגרת שמציעה עשייה טכנית. דוגמה לכך היא תכנית 'צריף הגברים' שהפכה טרנד באירופה ובאוסטרליה: פנסיונרים מתכנסים בבית-מלאכה כדי לעבוד יחד, למשל בנגרות.
-
קוד תרבותי
במסגרת הפיילוט הופעלו מענים בהתאמה לקהל-יעד של נשים ערביות (מוסלמיות, נוצריות וגם דרוזיות) בגיל זיקנה, כאשר המיקוד היה נשים רווקות ואלמנות הסובלות מבדידות למרות העובדה שהן חיות בתוך חמולה. צריך היה לתפור עבורן תכנית בהתאמה לסיטואציית החיים ולמרקם החברתי-תרבותי הייחודי.